Skip to main content

Welkom op de Kids Page

Het snoep van Crest wordt gemaakt en verkocht door grote mensen, maar het zijn toch de kleine mensen en grote kinderen die het eten. Vandaar dat we onze belangrijkste klantjes zeker niet mogen vergeten.

Op deze pagina vind je informatie die je voor een spreekbeurt of werkstuk kunt gebruiken.

Suikerfeiten

Kenniscentrum suiker en voeding is van mening dat suiker in een gevarieerd voedingspatroon past. Maar overconsumptie van suiker is niet goed; dat geldt voor alle voedingsmiddelen, dus ook voor suiker. Daarom heeft het Kenniscentrum een speciale website gemaakt: www.suikerfeiten.nl. Daarop staan veel voorkomende vragen over suiker en gezondheid en de antwoorden daarop.

De geschiedenis van snoep

Snoepen is zo oud als de mensheid. Ook in de oertijd hielden de mensen van zoet. Als onze voorouders in de oertijd iets eetbaars zochten in het veld, namen ze alleen zoete vruchten mee. Ook zij wisten dus al dat iets met een zoete smaak goed te eten is en iets bitters niet.

De eerste echte “zoetstof” die mensen gebruikten om hun eten een zoete smaak te geven, was honing. Jagers haalden die honing in het Stenen Tijdperk uit de nesten van wilde bijen.

De oude Egyptenaren hadden zelfs al 4500 jaar geleden korven vol honingbijen. Ook suiker zoals wij dat kennen, werd al heel vroeg gebruikt. Al bijna 5000 jaar geleden wisten de mensen in India hoe ze suiker uit suikerriet konden halen. Via de Arabische landen werd die methode later ook bekend in Frankrijk en Spanje.

Het eerste echte snoep

Honing en rietsuiker werden dus alleen gebruikt om etenswaren zoet te maken. Want op het eerste echte snoepgoed moeten we nog een hele tijd wachten. Om precies te zijn: tot het begin van de zestiende eeuw! Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken, ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden (wat nu Vlaanderen heet). Snoep heette toen nog suikerwerk en werd – vooral in de hoogste kringen – al gauw razend populair. Zo lieten verschillende Duitse keizers suikerwerk speciaal naar hun hof brengen. Helemaal uit het tegenwoordige Vlaamse land! Ook kregen de mensen in die tijd bij wijze van welkomstgeschenk figuurtjes van suikergoed aangeboden. Lange tijd bleef snoep vooral iets voor de rijken. Niet gek als je weet dat het nogal duur was om suiker te maken uit suikerriet. Pas na 1747 werd dat anders. Want in dat jaar ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker ook uit goedkope bieten kunt halen.

Maak je eigen uitnodiging met Twin Cherry

Voor meer leuke ideeën, bezoek onze Facebookpagina

If you enjoyed the Cherry Party I created for my daughter, you may be curious about the little invitations I created. First, you must know they were really easy to make! They took maybe 30 minutes from start to finish. Supplies required: size 3x3x2 kraft brown boxes (I purchased mine locally at Xpedx but you can find them online here), red/white bakers twine, red cardstock, lollipops*, and one sheet green card stock (I chose a shade to match the lollipop “stem”). Using a paper cutter, I was able to cut 3 large strips from one piece of card stock. I also used the paper cutter to score the edges for easy folding. To save time and to simplify the process, I pulled out my best black pen and tried to write the party info as pretty as I could 🙂 If I’d tried to do the same thing on the computer, I know it would’ve both complicated and lengthened the process. After the cutting, scoring and writing was complete, I adhered the accordian card to the bottom of the box with white adhesive squares. Then I tucked it all in and closed the lid. All that was left to do was wrap the box with twine, attach the lollipop and add the little leaves. To make the leaves I folded the piece of green paper and cut out leaves freehand on the fold. Then I wrapped the two-sided leaf around the lollipop, placing another adhesive square in between to secure.

images by Stephanie Brubaker

Translate »